GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-uitleg > GPS Trefwoorden-lijst

GPS Trefwoorden-lijst

Datum
De datum van een kaart bepaalt hoe de kaart is opgebouwd. Met andere woorden: de datum van een kaart vertelt je hoe men bij het maken van de kaart tegen de wereld aankeek. Door de verkeerde datum in te voeren in je ontvanger, kun je afwijkingen krijgen met de werkelijkheid of de kaart.

DGPS (Differential Global Positioning System)
DGPS wordt gebruikt om de positie van de GPS-ontvanger nog nauwkeuriger weer te kunnen geven. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de referentie van verschillende grondstations. ook in Nederland staan dergelijke grondstations, oa in Markelo, Lopik en Goes.

EGNOS
De Europes versie/benaming van WAAS. Zie WAAS voor meer informatie.

Event
Hoewel het woord je wellicht op het verkeerd been zet, is een event niet meer of minder dan een kenmek van het landschap. Deze kenmerken kun je vaak opslaan met je ontvanger, zodat je later bijvoorbeeld een bron, een mooie boom of een grot kunt terugvinden. De meeste ontvangers bieden je de mogelijkheid om hierbij gebruik te maken van verschillende icoontjes.

Externe antenne
Een externe antenne is een antenne die los van de GPS kan worden gekoppeld om deze vervolgens op het dak van een auto of bovenop een rugzak te plaatsen. Middels een externe antenne kan de ontvangst van een GPS-ontvanger beduidend worden verbeterd.

Fix
Fix is de sterkte van het signaal dat je opvangt van de satellieten. Des te hoger de fix, des te beter is je ontvangst en dus ook je positiebepaling (bij meer dan 3 satellieten kan de afwijking voor een gedeelte worden weggemiddeld).

Geocaching
Een nieuwe sportieve toepassing van GPS: het schatzoeken met gebruik van GPS. Veel informatie over geocaching kan worden gevonden op http://geocaching.pagina.nl/.

Grid
Rechthoekig lijnstelsel dat gebruikt wordt om op eenvoudige wijze coordinaten terug te vinden op een kaart. Het UTM grid wordtvaak gebruikt door GPS-ontvangers en GPS-software.

Projectie
De projectie van een kaart is de manier waarop de kaart is opgebouwd. Elke projectie heeft zo bijvoorbeeld zijn eigen oorsprong of lengtemaat. Deze projectie is van belang bij het aflezen van co÷rdinaten, omdat deze worden gerelateerd aan de gebruikte oorsprong. Ook bij projectie geldt dus dat deze altijd overeenkomstig moet zijn met de kaart om afwijkingen te voorkomen.

Route
Een route wordt vaak uitgestippeld van waypoint naar waypoint. Op die manier kan de ontvanger voor je bepalen wat de totale afstand van de route is, maar bijvoorbeeld ook de afstand tot het eerstvolgende waypoint of de waarschijnlijke aankomsttijd.

Selective Availability (SA)
SA, de standaard afwijking die de Amerikaanse strijdkrachten meegaven aan het signaal dat de satellieten uitzenden. Door deze afwijking had je (bijna) altijd een afwijking in je positiebepaling van ongeveer 15 tot 100 meter. Nu van deze afwijking echter geen sprake meer is zijn GPS-ontvangers voor de consumentenmarkt ineens een stuk nauwkeuriger. Dit kan oplopen tot een nauwkeurigheid van 10 meter.(sinds 4 mei 2000 opgeheven!)

Track
Als je een route hebt gelopen (of gewoon aan de wandel bent gegaan) en je hebt tijdens deze wandeling je ontvanger aan laten staan, dan zal deze een track voor je opslaan. Het is een soort route, namelijk door elke 100 meter (of een andere afstand) de positie op te slaan en vervolgens deze punten met elkaar te verbinden. Op het schern van je ontvanger kun je dan terugzien waar je allemaal bent geweest. Als je een software-pakket gebruikt en je ontvanger aan de pc hebt aangesloten, kun je deze track later ook over een kaart laten afbeelden, zodat je nog makkelijker het afgelegde traject kunt zien.

Turn-by-turn
Tunr-by-turn technology maakt het mogelijk om een GPS te gebruiken voor route-navigatie op de weg. De route wordt immers niet meer bepaald op basis van alleen waypoints, maar tevens op basis van de wegen op de kaart. Kortom: met turn-by-turn technology kun je dus van het ene adres naar het andere adres worden gedirigeerd over de weg.

UTM
Een standaard gebruikt gridsysteem waarmee gemakkelijk co÷rdinaten kunnen worden aangegeven en teruggevonden middels een easting en northing punt. In tegenstelling tot lengte en breedte gaat het hier om een rechthoekig lijnstelsel, waarbij de aarde verdeeld is in zones. Nederland ligt in zone 31U en 32U.

WAAS (Wide Area Augmentation System)
WAAS is een soort ingebouwde DGPS-uitvoering. Door middel van enkele grondstations en 'multi-purpose'-satellieten wordt de positie van de GPS-ontvanger veel nauwkeuriger weergegeven dan men tot voor kort gewend was.Omdat WAAS in Europa (onder de naam EGNOS) nog in een test-fase is kan het af en toe voorkomen dat niet alle WAAS-satellieten kunnen worden ontvangen.

Waypoint
Een waypoint is een vooraf vastgesteld punt. Dat punt heb je ingegeven in je ontvanger door bijvoorbeeld de co÷rdinaten van dat punt in te voeren middels een computer of de toetsen die op je ontvanger zitten. Een waypoint kan ook worden opgeslagen door je huidige positie op te slaan in het geheugen van de ontvanger.

WGS84
De standaard gebruikte kaartdatum voor GPS. Indien de datum van een gebruikte kaart niet bekend is, kan vaak het beste deze datum worden gebruikt.

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport