GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > Top2Move

GPS-special: Top2Move

GPS-special: Top2MoveVaak zie je mensen lopen met een handheld GPS-ontvanger terwijl ze ook een luxe telefoon in hun binnenzak dragen. Met Top2Move is dat helemaal niet nodig, want met dit programma kun je als wandelaar, fietser of watersporter je mobiele telefoon omtoveren tot een volwaardig navigatiesysteem.

Downloaden, installeren en registreren

Het Top2Move programma is vanaf het begin af aan al gemakkelijk in het gebruik. Via de online shop van NTM Technologies kun je het programma downloaden en direct installeren op je telefoon. Registratie van het programma gebeurt op basis van het unieke IMEI-nummer van de telefoon, dus piraterij is vrijwel uitgesloten. Dat heeft als voordeel dat de prijs van het programma laag kan worden gehouden (op dit moment €29,50). Installatie is verder net als met andere programma’s voor de telefoon, dus dat is geen enkel probleem.

Top2Move

Online kaarten bestellen

Bij het programma zit ook direct een overzichtskaart van Europa, zodat je direct kunt testen of alles naar wens werkt. Maar natuurlijk zit de kracht van het programma in het beschikbaar zijn van up-to-date kaarten van alle uithoeken van de wereld. Deze kun je ofwel op DVD thuis laten bezorgen ofwel direct downloaden in de online shop van NTM Technologies. Dat laatste is niet alleen goedkoper, maar natuurlijk ook een stuk sneller. De schaal van de kaarten verschilt per gebied en stad, maar je kunt steeds ene voorbeeld zien van hoe de kaart er op het scherm uit komt te zien. Op die manier weet je direct of de kaart geschikt is voor hetgeen jij hem voor wilt gebruiken. Installatie van de kaarten gaat al net zo eenvoudig als de installatie van het programma zelf. Je kunt de kaarten dus installeren via je PC of rechtstreeks via de telefoon. De kaarten die je per DVD thuis laat bezorgen zijn veel groter en hebben een zeer gedetailleerde schaal (bijvoorbeeld 1:10.000 voor de kaart van Benelux en 1:25.000 voor de topografische kaart van Nederland). Daardoor zijn ze ideaal te gebruiken voor wandelen, fietsen of bijvoorbeeld kayakken.

Top2Move

Waypoints en tracks

Navigeren met Top2Move werkt (naast op naam) voornamelijk op basis van waypoints en tracks. Waypoints zijn punten waarvan de coördinaten onafhankelijk van de kaart worden worden vastgelegd. Op die manier is het waypoint dus niet alleen zichtbaar op bijvoorbeeld de detailkaart van een stad, maar kan deze ook zichtbaar worden gemaakt op een overzichtskaart van het land of continent. Door vervolgens aan te geven dat je naar het betreffende waypoint wilt, geeft Top2Move middels pijlen aan welke richting je moet volgen.
Tracks zijn een soort broodkruimelspoor dat wordt opgeslagen als je je voortbeweegt terwijl de GPS-ontvanger aanstaat. Op gezette tijden wordt je positie opgeslagen, zodat je later letterlijk je eigen spoor weer terug kunt volgen. Je kunt echter ook de tracks van anderen downloaden via het internet (bijvoorbeeld van fietstochten, stadswandelingen of trektochten) en deze vervolgens volgen dankzij het programma.

Top2Move

Kaarten gebruiken

In de zogenaamde ‘kaartmodus’ kun je je huidige positie bekijken op de kaart. Ook is dan de tracks te zien welke tot nu gevolgd is. Waypoints worden duidelijk weergegeven, zodat het eenvoudig is om snel naar een bepaalde locatie te gaan die reeds is opgeslagen. Een overzichtelijke menubalk toont de verschillende opties die je hebt tijdens het bekijken van de kaart. Zo kun je een locatie (waypoint) zoeken of bijvoorbeeld in- of uitzoomen. Ook is direct te zien of de GPS wel of niet is aangesloten en of er daadwerkelijk contact is met de satellieten om de juiste positie weer te geven.

Routecrawler

De gebruikers van Top2Move kunnen ook gebruik maken van de gratis online Routecrawler. Deze applicatie maakt het mogelijk om routes met anderen te delen via het internet. Inmiddels staan er al meer dan 800 routes in de database. De database kan gemakkelijk doorzocht worden, zowel op soort route (wandel-, fiets- of vaarroute), land of trefwoord. Routes kunnen worden bekeken middels GoogleMap, zodat de route zowel op een kaart als op een satellietbeeld is te zien. Ook zijn de routes voorzien van een korte omschrijving en kunnen individuele trackpunten van de route nader bekeken worden. Je kunt zelf ook een route uitstippelen via het programma en er dan voor kiezen om deze te delen met anderen of direct te downloaden voor gebruik in je eigen telefoon.

Top2Move

Doorsturen van je positie

Een krachtige extra feature van Top2Move in combinatie met je GSM is het feit dat je huidige positie kan worden doorgestuurd naar een andere GSM middels een SMS-bericht. Op die manier kun je veel sneller laten weten waar je op dat moment bent en op die manier vrienden uitnodigen om ook naar dezelfde plek te komen. Als de ontvanger van het bericht ook over Top2Move beschikt, kan deze direct jouw positie weergeven op zijn of haar eigen telefoonscherm.

In combinatie met Bluetooth GPS-muis

Om gebruik te kunnen maken van het pakket heb je –naast de telefoon- een Bluetooth GPS-muis nodig . Deze zorgt ervoor dat de satellietgegevens worden doorgegeven aan de telefoon die middels de software vervolgens zorgt dat je altijd op plaats van bestemming komt. Het gebruik van een Bluetooth GPS-muis kent behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een gewone GPS-ontvanger. Zo zijn ze over het algemeen zeer klein van formaat: sommigen hebben het formaat van een luciferdoosje. Daardoor kunnen ze zonder probleem overal mee naartoe genomen worden. Ook gaat de accu van een BT GPS-muis vaak langer mee dan de batterijen of accu van een gewone handheld GPS-ontvanger. Bovendien is de prijs van een Bluetooth GPS-muis vaak veel lager dan de prijs van een gewone handheld GPS-ontvanger.

Top2Move

Links

Top2Move.nl
Handleiding Top2Move (PDF)
Routecrawler
NTM Technologies
NTM Technologies online store

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport