GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > Suunto X9i

GPS-special: Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

GPS-special: Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvangerDe Suunto X9i is de opvolger - een verbeterde versie - van de eerder verschenen Suunto X9. Door goed naar de gebruikers te luisteren en die wensen te koppelen aan productinnovatie, is het de Finse wristop-fabrikant gelukt om met de X9i een sterk verbeterde versie te introduceren. De drie grootste verbeteringen bij de X9i zijn het lagere batterijverbruik, de verbeterde ontvangst van satellietsignalen en de directe USB-aansluiting voor op de PC. Bovendien is de ingebouwde software nu ook 100% compatibel met gangbare mapping-software als Fugawi en Memory-Map.

Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: een complete wristop computer

De X9i is een complete wristop computer, met naast de ingebouwde GPS-ontvanger ook een kompas, hoogtemeter, barometer en uitgebreid horloge. Voor de buitensporter die wel het gemak van af en toe een GPS wil hebben, maar daarvoor liever geen aparte ontvanger aanschaft of met zich mee wil dragen is de X9i een prima oplossing. Je kunt onderweg weliswaar geen ‘fancy’ topokaarten bekijken op een klein scherm, maar je kunt de ontvanger wel snel vragen om de coördinaten te geven van je huidige positie. Tevens bestaat de mogelijkheid om handmatig of via software complete routes van tevoren in te voeren. Na afloop van de tocht kunnen de trackgegevens van de Suunto X9i worden uitgelezen middels de Suunto Trek Manager software of in mapping-software als Fugawi of Memory-Map.
Op het horloge zelf kunnen overigens ook de nodige gegevens van de tocht worden afgelezen, zoals afgelegde afstand, tijd sinds de start, afstand naar het beginpunt, aantal meters gestegen en gedaald, hoogste punt, laagste punt, snelheid, gemiddelde snelheid, etc. Heb je een route geprogrammeerd, dan kunnen daarnaast ook gegevens als afstand tot volgende waypoint en verwachte aankomsttijd (ETA) worden bekeken.

Suunto X9i gekoppeld aan een laptop

Compact en licht van gewicht

Het voordeel van een Suunto X9i boven een ‘gewone’ GPS zit ‘m natuurlijk in het formaat en het gewicht. Andere GPS-ontvangers van bijzonder klein formaat hebben vaak geen display en zijn dus alleen te gebruiken in combinatie met een PDA of laptop. Bovendien is de X9i ook een goed navigatie-hulpmiddel als de GPS niet in ingeschakeld. De hoogtemeter en het kompas werken onafhankelijk van de GPS-ontvanger en kunnen dus prima helpen bij het bepalen van de huidige positie. Beide functies zijn zeer compleet, zoals het instelbaar hoogte-alarm voor de hoogtemeter en het kunnen invoeren van de declinatie in het digitale kompas. De barometer helpt bij het voorspellen van het weer of het aangeven van de huidige temperatuur en heeft tevens een geheugen van het weer van de afgelopen 7 dagen.

Een buitensport-horloge

De horloge-functie van de Suunto X9i is voorzien van alle standaard-functies die je van een buitensport-horloge mag verwachten: meerdere instelbare alarmtijden, stopwatch met meerdere tussentijden en synchronisatie van de tijd met de GPS-klok. Ook een duale tijd en de datum zijn in één oogopslag af te lezen van het scherm.

Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: activity of navigation

Activity

Voor het gebruik van de GPS-ontvanger in de Suunto X9i kun je kiezen uit twee functies: activity of navigation. De activity-functie is puur bedoeld om de gegevens te verwerken en weer te geven die er gedurende een log-periode zijn verzameld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als de verstreken tijd sinds de start, afgelegde afstand, snelheid en hoogte. Deze gegevens zijn interessant als je achteraf bijvoorbeeld wilt weten wat de totale afstand was die je hebt afgelegd of wat het hoogste punt tijdens je tocht was.

Navigation

Wil je de X9i gebruiken om daadwerkelijk te navigeren, dus het bereiken van een waypoint/bestemming of het volgen van een route, dan maak je gebruik van de navigation-functie. Hierin kun je aangeven welke (vooraf ingeprogrammeerde) route je wilt volgen of naar welk waypoint je wilt navigeren. De navigation-functie geeft dan ook gegevens weer als de te volgen richting, afstand tot het volgende waypoint en verwachte tijd van aankomst bij dat betreffende waypoint.

Function-scherm

Een speciaal aantal opties zit er nog achter een apart function-scherm, waarmee je de coördinaten van je huidige positie kunt weergeven, de huidige positie als ‘home’ kunt instellen of de GPS opdracht kunt geven om rechtstreeks naar het eerder ingestelde home-waypoint te navigeren. Ook kun je via het function-scherm de GPS-ontvanger aan of uitschakelen of onderweg ‘memorypoints’ (soort waypoints) opslaan.

Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: out-of-the-box

Suunto X9i USB-kabel en oplader

De Suunto X9i wordt geleverd inclusief een uitvoerige handleiding, een CD-rom met de Trek Manager software en handleidingen in PDF-formaat, een overzichtelijke pocket-guide met alle functies van de wristop, een USB-kabel voor directe aansluiting op een PC en een oplader voor netstroom. Tevens kun je direct gebruik maken van de Internet-community van Suunto op www.suuntosports.com, waar je onder andere informatie kunt uitwisselen met andere gebruikers van Suunto wristops en dus ook routes en waypoints kunt vinden. Via de site van Suunto zelf kun je gratis updates downloaden van de Trek Manager software.

Suunto X9i: in het gebruik

De Suunto X9i is een wristop GPS-ontvanger en daardoor vooral geschikt als hulpmiddel bij het lichtgewicht buitensporten. Ondanks de complete combinatie van horloge, kompas, hoogtemeter, barometer en GPS-ontvanger is de X9i bijzonder compact en licht van gewicht (76 gram). Persoonlijk gebruik ik een GPS-ontvanger zelden om een complete track te loggen van de afgelegde route. Een GPS is voor mij een hulpmiddel om te navigeren en daarvoor voldoet de X9i prima. Wil je een zeer complete tracklog hebben, dan zul je zien dat de ontvanger af en toe moeite heeft met het blijven vasthouden van een fix en dat er dus ‘gaten’ (rechte verbindingslijnen) vallen in de gelogde track. Da’s ook niet vreemd als je bedenkt dat de ontvanger over het algemeen om je pols hangt en dus niet altijd vol zicht heeft op de satellieten die boven je hoofd rondcirkelen. Wil je een complete log, dan kun je de X9i eventueel aan de borstband van je rugzak bevestigen. De verbetering in fix en tracklogging is daardoor ook direct aanzienlijk en daarmee nauwelijks verschillend van andere ontvangers.

Besparen van batterij-verbruik

Om op het verbruik van de ingebouwde batterij te besparen kun je de ontvanger zo instellen dat hij niet elke seconde, maar bijvoorbeeld elke minuut de positie bepaalt. Hierdoor kun je met een volle batterij gemakkelijk een lang weekend er op uit trekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterij. Ook kun je aangeven dat je zelf aangeeft wanneer de positie bepaald moet worden (manual fix), zodat de besparing van de batterij maximaal is.

Suunto Trek Manager

De bijgeleverde software, de Suunto Trek Manager, mag hier en daar verbeterd worden qua gebruikersvriendelijkheid, maar gezien het feit dat de X9i nu 100% compatibel is met gangbare mapping-software als Fugawi en Memory-Map, is dat niet echt een probleem. Zoals gezegd kunnen updates gratis worden gedownload van de site van Suunto zelf.

Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: product-kenmerken

Navigatie

 • Navigatie met routes: afstand, richting en tijd naar het volgende waypoint
 • Toont verwachtte aankomsttijd (ETA)
 • Berekent gegevens voor je huidige status zoals huidige richting, nog te overbruggen hoogteverschil, tijd tot aan de finish, hoogteverschil met volgende waypoints en je afwijking van de geplande route
 • Tracks back naar de start van de opgeslagen track
 • Waypoints met alarm radius

Activiteiten

 • Toont snelheid, afstand en tijd vanaf het startpunt
 • Slaat tot 25 tracks op in het logboek
 • Logboek opslag wordt bediend met eenvoudige Play, Stop en Pause symbolen
 • Biedt log-overzicht met slechts een druk op de knop: hoogste en gemiddelde snelheid, totale afdaling en stijging, hoogste en laagste punt en aantal rondes

Kompas

 • Tri-axiaal electronisch kompas
 • Werkt ook onder een schuine invalshoek
 • "Koers tracking"
 • Automatische en handmatige declinatie instelling

Hoogtemeter/barometer

 • Hoogte en verticale snelheid
 • 6-uurs barometrische trend-grafiek
 • 7-daags weergeheugen (luchtdruk en temperatuur)
 • Hoogteverschil meting
 • Hoogte en weer-alarm

Tijd

 • Tijd, dual timer en kalender
 • GPS tijd synchronisatie
 • Stopwatch met 29 tussentijden
 • 3 alarm tijden
 • Instellingen voor eenheden en GPS coördinaten-formaat

Speciale functies in alle modi

 • Mark home / Find home - brengt je terug naar het begin, waar je ook bent
 • Markeren van memory points - sla een positie op en geef het een naam uit een door jezelf samengestelde namenlijst
Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: productspecificaties

Algemeen

 • Gewicht76 g / 2.7 oz
 • 100 m / 330 ft waterbestendig
 • Mineraal kristal glas
 • Oplaadbare Li-ion batterij, levensduur 12 uur (bij 1 sec. GPS fix instelling) / 1 week (10 min. instelling) / 4 weken (handmatige GPS fix, >500 locaties) / 3 maanden (zonder gebruik GPS)
 • Opladen met standaard-oplader (100-240 VAC)
 • Of op een 9V batterij
 • Extension strap voor gebruik boven dikke kleding (standaard meegeleverd)
 • Sigarettenaansteker lader 12V (optionele accessoire)
 • PC interface met USB-aansluiting

GPS

 • 12 kanaals, geïntegreerde lus-antenne
 • Ondersteunt WGS84, UTM, 220 locale kaartdatums en 10 nationale metrische netten (grids)
 • 232kB geheugen voor 50 routes (maximaal 50 waypoints/route, totaal 500 waypoints) en 25 tracks (8000 track punten)
 • Compatible met digitale mapping-software zoals Memory Map en Fugawi.

Barometer

 • Bereik 300 - 1100 hPa / 8.90 - 32.40 in Hg, temperatuurgecorrigeerd

Hoogtemeter

 • Bereik -500 - 9000 m / -1500 - 29500 ft
 • Resolutie: 1 m

Thermometer

 • Bereik -20°C - +60°C / -5°F - +140°F

Kompas

 • Triaxiaal, schok bestendig
Suunto X9i wristopcomputer met ingebouwde GPS-ontvanger

Suunto X9i: relevante links

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport