GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > Magellan SporTrak Pro

GPS-special: Magellan SporTrak Pro

Magellan SporTrak ProDe Magellan SporTrak Pro is een lichtgewicht GPS-ontvanger die bijzonder goed geschikt is voor buitensporters. De ontvanger is makkelijk in het gebruik, compleet qua mogelijkheden en bovendien waterdicht. De SporTrak Pro maakt deel uit van de SporTrak-serie, waar tevens de standaard uitvoering en de Map uitvoering deel van uitmaken. Het voordeel van de Pro ten opzichte van de andere twee is de mogelijkheid om kaarten te kunnen uploaden en de grote hoeveelheid beschikbaar geheugen om kaarten te uploaden (9Mb vast geheugen, 23 Mb voor data en detail-kaarten).

Leer in deze special enkele tips en tricks met betrekking tot het gebruik van de SporTrak Pro, bekijk de veel gestelde vragen of bekijk wat voor mogelijkheden er zijn op het gebied van software van Magellan.

Enkele bijzondere mogelijkheden die de SporTrak Pro je biedt:

 • North-finder
  Één van de schermen van de SporTrak Pro toont een kompas-roos. Deze werkt echter alleen als je beweegt. Wil je toch wilt weten welke kant het noorden/zuiden is, vergelijk dan de stand van de zon op het scherm met de werkelijke stand van de zon. Door deze gelijk te trekken wijst de kompas-roos namelijk wel in de goede richting te wijzen (de kompas-roos, niet de naald!).
 • Zoek-functie op adres
  Als je een detail-kaart in de ontvanger hebt geladen kun je makkelijk zoeken op adres. Op die manier kom je altijd op de plaats van de bestemming omdat je gemakkelijk een waypoint kunt instellen.
 • 23Mb geheugen
  Zoals je in de specificaties van deze ontvanger kunt lezen bevat hij 23Mb vrije ruimte voor het uploaden van kaarten en extra data. Dat is bijzonder veel. Zo heb ik zelf half Nederland ingeladen (met details tot op straat-niveau) en dat was geen enkel probleem. Ruimte over zelfs voor eventuele andere gebieden.
 • Vervangbare basis-kaart
  Hoewel het door Magellan zelf niet zal worden gepromoot heb je bij deze ontvanger de mogelijkheid om de basis-kaart te vervangen met een andere kaart. Op die manier kun je dus voor een trip naar de VS ook de Amerikaanse basis-kaart laden als je dat wilt.
 • Sla tracks op als routes
  Heb je een hike gemaakt die je graag wilt delen met anderen, dan kun je de track gemakkelijk opslaan als route. Routes zijn gemakkelijk uit te wisselen, ook met gebruikers die een ontvanger van een ander merk hebben.

De exacte specificaties van de Magellan SporTrak Pro kun je vinden in de GPS-koopgids zelf. Of uiteraard op de site van Magellan zelf

Magellan SporTrak Pro: Tips en tricks

Snel een waypoint opslaan
Wil je snel een waypoint opslaan, houdt dan de Goto-knop ingedrukt. Vanzelf verschijnt dan het invulscherm voor een nieuw waypoint.

Profiel van een hike
Als je aan het eind van je hike een goed beeld wil hebben van het hoogteprofiel van de hike, dien je hier van tevoren al aan te denken. Je moet immers het weggeschreven geheugen wissen voordat je aan de hike begint, zodat je alleen het profiel van de hike zelf wordt opgeslagen. Wissen van het weggeschreven geheugen:
Menu -> setup -> Wis geheugen -> Weggesch. -> Ja

Snel richting bepalen met de north-finder
De North-finder is een functie die je snel kan helpen om in de juiste richting te lopen. Het enige dat je hoeft te doen is te kijken waar de zon/maan staat en dat te vergelijken met het kompas-scherm van je SporTrak. Hierop kun je namelijk de positie van de zon/maan terugvinden en op die manier ruwweg de richting bepalen waarin je loopt.

Gebruik geen batterijen met een indicatie-strip
Er zijn batterijen te koop die zijn uitgerust met een soort indicatie-strip waarop je kan zien of de batterij nog vol is of niet. Door deze strip wordt de batterij echter dusdanig dikker dat hij slechter in het batterij-compartiment past. Dit is bij het plaatsen wellicht niet zo'n probleem, maar als je later het compartiment wilt openen kost dit erg veel moeite.

MapSend: Tijd besparen bij uploaden regio's
Als je een regio hebt aangemaakt kun je deze ook eerst opslaan op de harde schijf. Dit doe je door aan te geven dat je de regio wilt uploaden, en vervolgens opslaan naar harde schijf. Op die manier hoeft MapSend bij de volgende keer dat je de betreffende regio wilt uploaden naar de GPS-ontvanger niet eerst alle data te converteren maar kan het rechtstreeks van je harde schijf worden gehaald.

Blijf op de hoogte middels de gebruikersgroep
Op Internet is er een grote groep gebruikers van de SporTrak Pro samengekomen in een zogenaamde gebuikersgroep. Bezoek deze (Engelstalige) groep eens en leg daar je vragen voor als je een probleem hebt met je SporTrak (Pro): http://groups.yahoo.com/group/sportrakgps/

Magellan SporTrak Pro: Veel gestelde vragen

 1. Ik zie niet hoeveel afstand nog resteert van de route die ik op dit moment loop. Hoe kan dat?
 2. MapSend: Ik heb met MapSend een nieuwe regio gedownload naar de ontvanger, maar nu is de vorige regio verdwenen. Hoe kan dat?
 3. Er zit een scheurtje in de behuizing van mijn SporTrak, daar waar de schroefjes zitten. Kan dat kwaad?
 4. De handleiding die ik bij de ontvanger kreeg lijkt lang niet alles te bespreken wat er mogelijk is met de ontvanger. Klopt dat?
 5. Waar kan ik de nieuwste firmware/besturings-software voor mij SporTrak downloaden?

Ik zie niet hoeveel afstand nog resteert van de route die ik op dit moment loop. Hoe kan dat?
Op dit moment is deze functie nog niet opgenomen in de firmware van de SporTraks. Je kunt alleen de hemelsbrede afstand zien tot het eindpunt van de route. Dit gemis is reeds doorgegeven aan Magellan en zal waarschijnlijk bij één van de volgende firmware-update worden verholpen.

MapSend: Ik heb met MapSend een nieuwe regio gedownload naar de ontvanger, maar nu is de vorige regio verdwenen. Hoe kan dat?
Telkens als je een regio wilt uploaden, moet je alle regio's uploaden die je in de ontvanger wilt hebben. Reeds aanwezige regio's worden immers gewist. Het is dus belangrijk om de definitie van je regio's ook te bewaren op je PC.

Er zit een scheurtje in de behuizing van mijn SporTrak, daar waar de schroefjes zitten. Kan dat kwaad?
Uiteraard kan elk scheurtje een probleem vormen voor wat betreft waterdichtheid. Magellan heeft reeds aangegeven dat het hier waarschijnlijk om een constructie-fout gaat en je kunt dan ook contact opnemen met je dealer mochten er inderdaad kleine scheurtjes zichtbaar zijn.

De handleiding die ik bij de ontvanger kreeg lijkt lang niet alles te bespreken wat er mogelijk is met de ontvanger. Klopt dat?
Klopt als een bus. De handleiding die bij je ontvanger wordt geleverd is een zogenaamde basis-handleiding. Wil je echter alle ins en outs van de ontvanger te weten komen, download dan de volledige handleiding van de site van Magellan: http://www.magellangps.com/en/support/products/sportrakpro.asp en kies voor de optie 'Manual'.

Waar kan ik de nieuwste firmware/besturings-software voor mij SporTrak downloaden?
Deze kun je altijd vinden op de site van Thales/Magellan: http://www.magellangps.com/en/support/products/sportrakpro.asp. En kies dan voor de optie 'Software update'.

Magellan software

Wil je optimaal gebruik kunnen maken van alle functionaliteiten van de SporTrak Pro, dan is het handig om extra software aan te schaffen. Magellan zelf biedt voor de Europsche markt twee mogelijkheden: DataSend Europe en MapSend Streets Europe. Beide CD-ROMs bieden je de mogelijkheid om extra data op te slaan in het geheugen van de ontvanger zodat je tijdens een tocht meer gegevens bij de hand hebt.

DataSend Europe
DataSend EuropeDataSend Europe is een programma dat een zeer grote database met 'Points of Interest', punten die interessant (kunnen) zijn of hulp bieden bij het navigeren. Zo staan er in de database bijvoorbeeld de coördinaten en namen van duizenden kleine dorpjes die niet zijn opgenomen in de basiskaart. Door deze te downloaden in de GPS-ontvanger is het makkelijker om je te oriënteren. Ook voor watersporters is de DataSend CD-ROM van groot nut door de extra hoeveelheid boeien en vuurtorens die kan worden ingeladen. Door hier gebruik van te maken is ook het oriënteren op het water een stuk handiger (en veiliger!).

MapSend Streets Europe
MapSend Streets EuropeMapSend Streets Europe is voor de gebruiker die een gedetailleerde kaart wil kunnen gebruiken met de ontvanger. Het detail-niveau van de kaarten van MapSend zijn zeer goed, hoewel misschien niet altijd even handig voor hikers. Zoals de naam al doet vermoeden ligt de nadruk namelijk op 'streets' en dus zijn kleine paadjes in natuurparken en bossen vaak niet opgenomen. Daar staat echter tegenover dat verharde kleine weggetjes weer wel zijn opgenomen en het dus vrij makkelijk is om de digitale kaart te 'plaatsen' op een gewone papieren kaart. Onderstaand enkele voorbeelden van niveaus tot waar je kunt inzoomen op een bepaald gebied. Zoals je ziet (rechts) staan ook alle straatnamen steeds genoemd. Handig is de mogelijkheid van de ontvanger om op straatnaam te zoeken, zodat je snel kunt vinden waar je wezen moet:

Klik voor een uitvergroting
Aan de rand van de Hoge Veluwe: Otterloo
Klik voor een uitvergroting
Utrecht centrum: Utrecht CS
Klik voor een uitvergroting
Omgeving Verdon in Frankrijk: Lac de Sainte-Croix

Overigens kun je (uiteraard) ook gebruik maken van software van andere merken om route, waypoints en tracks te uploaden en downloaden. Denk hierbij aan OziExplorer of EasyGPS. Als je echter kaarten wilt uploaden zul je altijd gebruik moeten maken van de software van Magellan zelf.

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport