GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > FRWD B600

GPS-special: FRWD B600

GPS-special: FRWD B600De FRWD B600 is een GPS-ontvanger die speciaal is ontwikkeld voor (duur)sporters die graag alle belangrijke gegevens met betrekking tot lichaam en locatie willen vastleggen en eventueel analyseren. De FRWD B600 zelf is niet meer dan een klein kastje (95x55x15mm en slechts 85g) dat je bij je draagt middels een armstrap, gecombineerd met een hartslagmonitor die je om je borst hangt. Bij aanvang van de tocht of training zet je de B600 aan en wacht even tot hij met zowel een zichtbaar als hoorbaar signaal heeft aangegeven dat hij zowel de satellietsignalen als de signalen van hartslagmeter ontvangt. Daarna hoef je eigenlijk niks anders te doen dan af en toe op een knop te drukken als je bijvoorbeeld een markering (afgelegde ronde of iets dergelijks) wilt aangeven of aan het eind van de tocht/training de ontvanger stop te zetten en uit te schakelen. En waarmee de training hier stopt begint de fun pas echt als je thuis de gegevens gaat uitlezen middels de zeer uitgebreide software die gratis bij de ontvanger wordt geleverd. Nagenoeg alle belangrijke parameters op het gebied van locatie (positie, hoogte, stijgingspercentage, snelheid, etc.) en lichaam (hartslag, maximum, minimum, gemiddelde, etc.) kunnen worden berekend en weergegeven. Deze combinatie van hardware en software maakt de FRWD B600 tot een complete trainingstool voor de serieuze sporters die op zoek is naar extra informatie over zijn of haar trainingen en tochten.

FRWD B600

De ontvanger zelf

De FRWD B600 is uitgerust met een 12 kanaals parallel GPS-ontvanger met een nauwkeurigheid van zo'n <3 meter in 90% van de tijd. De nauwkeurigheid van de afstandsmeter is daardoor groter dan 99% en dus nauwkeurig genoeg om route en afstand van je tocht of training correct vast te leggen. Naast de positie worden ook de hoogte/luchtdruk en de temperatuur gemeten met de ontvanger. In de ontvanger zelf zit een geheugen van 16Mb, wat ruim voldoende is voor het opslaan van meerdere trainingen of tochten. Er wordt gebruik gemaakt van 3 AAA batterijen, welke zeker een volle dag meegaan als je de ontvanger continu aan laat staan. De ontvanger is eenvoudig te bedienen met slechts één knop die zowel als aan- en uitknop wordt gebruikt als ook de knop om start-, stop- en tussentijden (rondetijden) mee te markeren. Daarnaast zijn er aan de zijkant van de ontvanger drie LEDs geplaatst om duidelijk aan te geven of de ontvanger aan staat, signalen ontvangt van de hartslagmonitor of verbonden is middels Bluetooth. Bovendien zit er een kleine speaker ingebouwd die de belangrijkste signalen ook hoorbaar weergeeft.

FRWD B600

De hartslag-monitor

Om de FRWD B600 goed tot z'n recht te laten komen kun je gebruikmaken van de bijgeleverde hartslagmonitor. Deze wordt om de borst gedragen middels een elastische strap met daarin de sensoren. De gegevens die de monitor opvangt worden doorgestuurd naar de ontvanger, welke ze opslaat samen met de positie. Op die manier kan dus later exact worden bekeken wat de hartslag op een bepaald deel van de route of training was. Het gebruik van de monitor is in het begin even wennen, maar al na een paar minuten heb je nauwelijks meer in de gaten dat je 'm draagt.

FRWD B600

Tijdens de tocht/training: Mobile Player

Zodra je de B600 aanzet en hij signalen ontvangt gaat hij op zoek naar een Bluetooth apparaat dat binnen bereik is. De ontvanger wordt geleverd inclusief een Mobile Player, een programma dat op je telefoon of PDA kan worden geïnstalleerd. Zodra de software de signalen van de ontvanger ontvangt worden deze direct omgezet in duidelijke informatie die van het scherm kan worden afgelezen. Denk hierbij niet alleen aan zaken als afstand, locatie en snelheid, maar ook bijvoorbeeld aan je huidige hartslag, het trainings-effect en de verschillende maximum, minimum en gemiddelde waardes. Alles is overzichtelijk gerangschikt in verschillende schermen en op grafieken kun je direct aflezen wat de stand van zaken is. Heb je andere navigatiesoftware op je telefoon of PDA geïnstalleerd, dan kan deze probleemloos gebruik maken van de satelliet-signalen die de ontvanger doorkrijgt. Op die manier kun je dus tevens navigeren en je positie bijvoorbeeld op een digitale kaart laten weergeven.

FRWD B600

Na afloop van de toch/training: Replayer Pro

De kracht van de B600 komt pas echt tot zijn recht als je het programma Replayer Pro erbij gaat gebruiken. Dit programma wordt er gratis bijgeleverd en geeft onschatbare informatie over zowel de route als je lichaam tijdens de tocht/training. Voor wat betreft de route wordt nagenoeg alle relevante informatie weergegeven, van positie tot hoogte, van snelheid tot stijgings- of dalingspercantage. Zoals de naam van het programma al doet vermoeden kun je dit 'replayen', oftewel de route volledig opnieuw afspelen om te kijken wat er waar allemaal gebeurd is. Erg makkelijk daarbij is het feit dat je digitale kaarten zonder problemen kunt importeren en kalibreren. Zolang je maar twee punten van je tocht op de kaart weet te plaatsen is het kalibreren een fluitje van een cent. Heb je geen zin om te kalibreren, dan kun je de route ook rechtstreeks naar Google Earth exporteren en zo schitterend bekijken op een digitale kaart vanuit de lucht. Voor de 'gewone' GPS-gebruikers dus een compleet pakket. Voor de serieuze sporter heeft dit programma echter nog veel meer te bieden. De B600 is immers een trainingstool en dus moet je 'm daar eigenlijk ook voor gebruiken. De informatie die het programma geeft op basis van de log die is opgeslagen in de ontvanger is van onschatbare waarde om te kijken wat het effect van je training is geweest. Alleen je hartslag zegt namelijk niet zoveel, je moet met dat getal ook iets kunnen doen. En waar je normaal een compleet trainingslaboratorium voor nodig hebt, heb je nu genoeg aan de gegevens die Replayer Pro je voorschotelt. Zo wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid zuurstof die hebt verbruikt en in hoeverre de training effect heeft gehad. Zo wordt gekeken of je daadwerkelijk je conditie aan het verbeteren bent of juist te hard of te zacht hebt getraind. En al deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in een kalender zodat je een volledig overzicht krijgt van je trainingen en dus ook de verbetering van je conditie. Een ideale motivatie om beter en effectiever te trainen dus.

FRWD B600

Compleet geleverd

De FRWD B600 is zeer compleet, zeker als je bedenkt welke informatie je allemaal kunt krijgen met de software-programma's. Naast de beide programma's (Mobile Player voor je mobiel en Replayer Pro voor op de PC) zit er ook een armstap voor de ontvanger, een hartslagmonitor, een batterij-oplader met 4 oplaadbare AAA batterijen en CD met handleidingen bij. Hou er rekening mee dat de ontvanger middels Bluetooth communiceert met je PC en je dus zelf over een Bluetooth ontvanger moet beschikken.

FRWD B600

Concluderend...

Met de bovenstaande informatie is al duidelijk gemaakt dat de FRWD B600 een complete trainingstool is voor de serieuze sporter. Er valt dan ook eigenlijk veel meer over te vertellen over deze ontvanger en de bijbehorende software, maar dan zou het te diep ingaan op het gebied van conditietraining, trainingseffect en het analyseren van hartslag ten behoeve van conditieverbetering. Dat zijn echter zaken die meer op een site over training en conditie thuishoren en niet zo zeer op deze GPS-koopgids. Hier volstaat het naar mijn idee om te zeggen dat de ontvanger een volwaardige Bluetooth ontvanger is die met de meest gangbare navigatie-software kan communiceren én bovendien een zeer uitgebreid en efficiënt trainingshulpmiddel is.

FRWD B600

Product kenmerken en specificaties (opgave fabrikant)

GPS

 • Route, speed and distance measurement
 • Absolute altitude measurement (altitude from sea level)
 • 12-channel GPS receiver
 • Location measurement accuracy < 3 metres 90% of time *
 • Distance accuracy > 99%
 • Speed measurement accuracy < 0,2m/s (50%)*

* Measurement accuracy is dependent on the quality of the received GPS signal.

ALTIMETER/BAROMETER

 • 3D route, speed and distance measurement
 • Relative altitude measurement (altitude from starting point)
 • Altimeter accuracy generally < 1m (+/- 0.5 millibar relative air pressure measurement)
 • Temperature measurement resolution < 0.2 degrees

RECEPTION OF HEART RATE

 • Heart rate measurement accuracy +/-1 bpm
 • 30-240 bpm heart rate range (Outdoor Mode)
 • 1-240 bpm heart rate range (Indoor Mode)
 • Reception of heart rate from a transmitter
 • Compatible with most common heart rate transmitter belts from other manufacturers
 • Recording of RR interval heart rate data (1s recording interval Outdoor Mode / Indoor Mode always)

PC CONNECTION/BLUETOOTH

 • Wireless Bluetooth connection
 • Serial Port Profile (SPP)
 • Bluetooth v2.0 (class III; operating range 10 metres)
 • Baud rate 115200

MEMORY

 • 16MB internal flash memory
 • Possibility to save an unlimited number of performances and lap marks within the memory limits

RECORDER OPERATION TIME

 • Outdoor Mode: 1s recording interval 10h, 6s recording interval 60h
 • Indoor Mode: 500 000 heart rate pulses, equivalent to 5 days measurement

BATTERY OPERATION TIME

 • Outdoor Mode: 12h
 • Indoor Mode: 1 day

DIMENSIONS AND WEIGHT

 • 95x55x15 mm
 • 85 g (inc. 3xAAA NiMH)

POWER SUPPLY

 • Three AAA batteries (rechargeable NiMH batteries recommended)

REAL-TIME NAVIGATION MESSAGES

 • Supports NMEA-0183 messages (GGA, GSV, GSA, RMC)
 • Sends location data that is compatible with the most popular navigation softwares (e.g. TomTom, Navicore)
FRWD B600

Overige informatie

De adviesverkoopprijs van de FRWD B600 bedraagt 299 Euro.

Meer informatie over FRWD ontvangers kun je vinden op hun site (http://www.frwd.fi/). Ook kun je de FRWD B600 uiteraard hier op de GPS-koopgids.nl vinden.

Andere interessante links:

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport