GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > Vergelijking Benefon Esc! en Garmin NavTalk

GPS-special: Vergelijking Benefon Esc! (R2002) en Garmin NavTalk

Sinds enkele maanden is ook op de Nederlandse markt de nieuwe combinatie GSM/GPS-ontvanger van Garmin verkrijgbaar: de Garmin NavTalk. Met de komst van deze ontvanger heeft de Benefon Esc!, die eerder al verkrijgbaar was en het afgelopen jaar flink gepromoot is, er een geduchte concurrent bij gekregen.Vergelijking Benefon Esc! en Garmin NavTalk Of toch niet? In dit artikel een vergelijking tussen twee ogenschijnlijk gelijkwaardige GSM/GPS-ontvangers.

Vergelijking Esc!/NavTalk: GSM-module

Allereerst bekeek ik de GSM-modules van beide ontvangers. Om te bellen is niet zo veel nodig en hierin verschillen beide ontvangers dan ook niet zo gek veel. De NavTalk heeft een iets groter geheugen voor wat betreft gebelde nummers die onthouden worden, want makkelijk werkt als je vaak dezelfde mensen moet terugbellen. Beide ontvangers hebben hier overigens ook een zogenaamde 'speed-dial'-functie voor, waarbij je met slechts één druk op de knop een bepaald nummer kunt bellen. De telefoonboek-functie van beide ontvangers werkt eenvoudig en kunnen beiden ook middels de PC up-to-date worden gehouden. Hiertoe heeft Benefon een eigen software-pakket, terwijl Garmin gebruik maakt van de synchronisatie-optie van MS Outlook.

SMS-en
SMS-en, de veel gebruikte mogelijkheid om elkaar tekstberichten te sturen middels de GSM, is uiteraard met beide ontvangers mogelijk. De toetsen van de Garmin reageren echter vrij traag, waardoor het niet altijd even makkelijk is om even snel een berichtje te sturen. Beide ontvangers hebben wel een lijst van templates,

WAP
Extra aan de NavTalk is uiteraard de WAP-functie, waarmee je kunt surfen over het Internet (WAP-sites) en op die manier extra informatie kunt binnenhalen.

Benefon Esc! Garmin NavTalk
SMS-en Makkelijk Toetsen reageren langzaam
Extra t.o.v. de ander SMS-en vanaf PC mogelijk Sjablonen
WAP

Vergelijking Esc!/NavTalk: GPS-module

Waar het natuurlijk bij beide ontvangers vooral om gaat is de GPS-module. En deze verschillen in ontvangstkwaliteit nauwelijks van elkaar. Bij een test met beide ontvangers kwam er niet echt een winnaar uit voor wat betreft snelheid en accuraatheid, want beiden waren soms eerder dan de ander. Wat echter wel een groot verschil maakt zijn de kaarten van beide ontvangers. Voor de Esc! ben je hierbij afhankelijk van zogenaamde 'tiles' die je kunt downloaden via het Internet. De kwaliteit van deze tiles is echter niet altijd even geweldig en het resultaat is dan ook dat de kaarten slecht leesbaar zijn tijdens het lopen. Ook de gedetailleerdheid van de kaarten is niet geweldig, zeker niet als je ze voor bijvoorbeeld hiking wilt gebruiken. De Garmin maakt gebruik van MapSource kaarten, welke ik persoonlijk fijner in het gebruik vind. Ze zijn duidelijker, beter aan te passen aan je eigen voorkeuren en tevens goed up-to-date. Daarnaast is de informatie op de kaarten (plaatsnamen, adressen, etc.) losgekoppeld van de kaart en kun je dus makkelijk zoeken naar een bepaald adres of point-of-interest. Bij de Esc! is dat niet het geval en zul je de toch al niet zo duidelijke kaart dus gewoon langs moeten scrollen op zoek naar je bestemming (als je de coördinaten niet kent).

NB.: tegenwoordig is er een applicatie beschikbaar bij Benefon waarmee je zelf kaarten kunt maken en aanpassen voor je ontvanger. Deze heb ik echter niet en dus ook niet getest. Ook kunnen kaarten worden aangeschaft op CD-ROM.

Positie-rapportage/friends find
Beide ontvangers bieden de mogelijkheid om de huidige positie (mits bekend) door te geven middels SMS. Ook kan de positie van een andere gebruiker van soortgelijke ontvanger worden bekeken, mist daar door de andere persoon toestemming voor is gegeven. De Esc! heeft een leuke -maar dure- extra optie om je positie door te geven voor de zogenaamde FriendsFind-service. Hiermee kunnen vrienden je huidige positie bekijken op Internet. Dat kost je per update van je positie echter een SMS-bericht naar Finland.

Turn-by-turn: een autonavigatiesysteem in handformaat
Waar de NavTalk de Esc! op GPS-gebied duidelijk mee voorbijstreeft is de routing-functie die het mogelijk maakt de ontvanger te laten werken als een autonavigatiesysteem. Je geeft dus je bestemming op en de GPS zal voor je uitzoeken wat de kortste of snelste weg is en je vervolgens (over de weg!) de route wijzen. Op die manier kan de NavTalk dus als vervanger gaan dienen van het ingebouwde navigatiesysteem. En omdat het in een handzaam formaat is, werkt het ook als je bijvoorbeeld in een vreemde stad bent. Voorwaarde is echter wel dat je de juiste kaarten in de ontvanger hebt geladen.

Benefon Esc! Garmin NavTalk
Antenne Moet uitgeklapt worden Is ingebouwd
Kaarten Downloadbaar via Internet
Zelf aanpasbaar
Ook via CD-ROM
Van MapSource CD-ROMs
Data los van kaart zelf
Extra t.o.v. de ander Friendsfind Turn-by-turn

Vergelijking Esc!/NavTalk: PDA-module

Beide ontvangers hebben een behoorlijk aantal extra functies welke gebruikt kunnen worden om orde te scheppen in de agenda. Bij de Esc! heten dat gewoon accessoires, de NavTalk heeft er een aparte PDA-functie voor in de software. Zo hebben ze beiden een ingebouwde calculator, een agenda/kalender en een kladblok-functie om notities weg te schrijven. De NavTalk heeft hierbij het voordeel dat de agenda kan worden gesynchroniseerd met MS Outlook, terwijl de Esc! het voordeel heeft dat de eigen software er voor zorgt dat je een behoorlijke hoeveel zaken zelf makkelijk kunt invoeren. Extra aan de NavTalk is de ToDo/Task-lijst voor het bijhouden van de dingen die nog gedaan moeten worden. Ook is de kalender/agenda-functie van de NavTalk iets uitgebreider en gebruikersvriendelijker (je kunt sneller naar bepaalde data springen en je kunt meer informatie kwijt).

Benefon Esc! Garmin NavTalk
Synchronisatie Handmatig Middels MS Outlook
Kalender/agenda Summier Uitgebreid
Calculator Summier Uitgebreid
Spelletjes Galactic Gunner, Blaster Master, Worm, Picture Puzzle, Wall Breaker, Labyrinth en Tictactoe Blackjack, Zeeslagje en Drakenjacht
Extra t.o.v. de ander Wekker-functie ToDo-lijst

Vergelijking Esc!/NavTalk: Andere verschillen/overeenkomsten

Uiteraard zijn er vrij veel andere verschillen en overeenkomsten tussen beide ontvangers te vinden en op te noemen, maar ik wil me beperken tot de volgende paar die mij direct opvallen:

  • De NavTalk heeft een handige houder voor riem, zodat de telefoon makkelijk gedragen kan worden.

  • Voor het gebruik van de GPS-module dient bij de Esc! (voor een betere ontvangst) een speciale antenne te worden uitgeklapt. Bij de NavTalk zit de antenne ingebouwd in de ontvanger zelf.

  • Voor de Esc! is een handige fietssteun beschikbaar, zodat de ontvanger makkelijk op het stuur kan worden gemonteerd. Ideaal voor fietsen in de stad of mountainbiken.

  • De 'stick' van de NavTalk zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt navigeren over het scherm (kaart, kalender, SMS-bericht, etc.). Bij de Esc! gebeurt dat vaak met de toetsen 2, 4, 6 en 8.

  • Beide ontvangers beschikken over een zogenaamde 'emergency-button': een enkele druk op de knop waarschuwt een van tevoren ingevoerd nummer dat er iets mis is en geeft tevens de huidige positie door (als deze bekend is). Bij de Esc! is deze functie een behoorlijk stuk uitgebreider dan bij de NavTalk.

  • Het hands-free set van de NavTalk wordt middels een kleine stekker aan de bovenkant van de telefoon gekoppeld. Bij de Esc! is dat middels een stekker aan de onderkant, wat niet altijd even makkelijk is bij het lopen.

  • Het blokkeren van de toetsen gaat bij de Esc! makkelijker dan bij de NavTalk. Bij de laatste dien je de stick even ingedrukt te houden en vervolgens te klikken, terwijl bij de Esc! twee simpele kliks al voldoende zijn.

  • Voor de Esc! Kun je zelf een logo en/of ringtone downloaden en/of ontwerpen, terwijl dit voor de NavTalk (nog) niet mogelijk is.

  • De NavTalk kan tevens als modem dienst doen, om aan bijvoorbeeld de laptop te hangen tijdens het reizen. Op die manier kan ook email worden binnengehaald of op het Internet worden rondgesurfd.

Vergelijking Esc!/NavTalk: conclusie

Als we beide ontvangers zo naast elkaar leggen en de functies en mogelijkheden bekijken, dan lijkt de NavTalk net iets meer te bieden aan mogelijkheden. Dat mag ook wel, want met een prijskaartje van 1125 Euro is hij dan ook een behoorlijk stuk duurder dan de Esc! (655 Euro). Een groot nadeel van de NavTalk is echter de breekbaarheid: zowel de kast als het scherm zijn erg krasgevoelig en de ontvanger is ook niet waterdicht. Dit in tegenstelling tot de Esc!, die is uitgevoerd met een metalen kast en wel redelijk waterdicht is. Persoonlijk denk ik dan ook dat de Esc! het vooral van de buitensportmarkt moet hebben, terwijl de NavTalk toch meer een GSM/GPS is voor de kantoormensen in de stad. Dat is ook te zien aan de ontvangers zelf: de Esc! ziet er stoer en robuust uit, terwijl de NavTalk een meer stijlvolle vormgeving heeft.

Relevante links:

Benefon: http://www.benefon.com/
Garmin: http://www.garmin.com/

Deze special werd mogelijk gemaakt door Dekatel, de importeur van Benefon en Sailtron, de importeur van Garmin.

NB.: Bij deze vergelijking is uitgegaan van de Esc! versie R2002. Dit ondanks dat er al een nieuwe versie op de markt is: de NT2002. Deze is echter (nog) niet in Nederland verkrijgbaar en heeft mijns inziens ook niet echt veel grote verschillen/verbeteringen ten opzichte van de huidige versie.

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport