GPS-koopgids.nl is voor mensen die een GPS willen kopen of verkopen een onafhankelijk overzicht van handheld GPS-ontvangers (Garmin, Magellan, Navman, GlobalSat, Mio, Rikaline, Thales, Lowrance, Alan, Cobra, Emtac, Holux, LeadTek, Silva, Suunto, etc.)

 Home >  GPS-specials > Combinatie PDA/GPS

GPS-special: Combinatie PDA/GPS

Gedurende enkele weken heb ik de mogelijkheden van de combinatie GPS/PDA grondig bekeken om te zien of dit een goede vervanging zou kunnen zijn van een handheld GPS-onvanger.

Op enkele pagina's geef ik uitleg over de gebruikte hardware (een Cassiopeia E-200 en Pretec CompactGPS) en de gebruikte software (oa. Memory-Map (Pocket) Navigator, TomTom en OziExplorerCE).

In mijn conclusie geef ik een opsomming van de (naar mijn idee) duidelijke voor- en nadelen van de combinatie PDA/GPS ten opzichte van een handheld GPS-ontvanger.

En tot slot nog enkele specieke tips en tricks voor het gebruik van de combinatie PDA/GPS.

Combinatie PDA/GPS: Hardware

Casio Cassiopeia E-200 PDA
Cassiopeia E-200Als PDA maakte ik gebruik van een Cassiopeia E-200 van Casio, beschikbaar gesteld door CompTech World in Naarden. Ik koos juist voor de E-200, omdat deze zonder extra accessoires al perfect geschikt is het gebruik met PDA. Een Compact-Flash slot is immers standaard aanwezig. De PDA is makkelijk te bedienen en een volle accu's gaat lang genoeg mee om een dag de GPS te gebruiken. De aanwezige 64MB RAM geeft je meer dan voldoende speelruimte om zowel software als digitale kaarten probleemloos op te slaan. Ook handig van de E-200 is de aanwezigheid van een extra slot voor MMC/SD kaarten. Op die manier kun je dus ook nog eens extra kaarten opslaan mocht je een zeer lange trip voor ogen hebben waarbij je vele Megabytes aan digitale kaarten en/of waypoint bestanden denkt nodig te hebben. En mocht die kaart tijdens een lange reis alsnog vol raken, dan kun je er uiteraard altijd nog voor kiezen om gewoon een extra kaart aan te schaffen bij een willekeurige computerwinkel (iets dat met geheugen voor een GPS niet altijd even makkelijk is).
De E-200 wordt geleverd inclusief een cradle (bureau-standaard), welke gekoppeld kan worden aan zowel de PC (middels USB) als en AC-adapter om de accu op te laden. Voor onderweg zit er een stevige hoes bij waarin de E-200 beschermd zit opgeborgen, maar ook makkelijk uit gehaald kan worden als je op het scherm wilt kijken. Handig: ook met de GPS geplaatst past de PDA in de beschermhoes, zodat het scherm niet wordt beschadigd.

Pretec CompactGPS
Pretec CompactGPSDe gebruikte GPS-ontvanger is een Pretec CompactGPS, beschikbaar gesteld door IWEX. De CompactGPS is een zeer kleine GPS-ontvanger, gekoppeld aan een CompactFlash kaart. Je schuift de ontvanger dus als het ware gewoon in de PDA om ermee te kunnen werken. De 12-kanaals ontvanger heeft vrij snel een FIX te pakken, waardoor je dus direct weet waar je bent. De bijgeleverde software (TomTom Citymaps Europe en Microsoft Autoroute 2002) biedt je een goede start voor wat betreft het zien van de mogelijkheden. De CompactGPS is aan te sluiten op een externe antenne welke je bijvoorbeeld bovenop de auto of rugzak kunt plaatsen. De antenne heeft een kabel van 5 meter en een magnetische voet en geeft je dus voldoende spelingsruimte. Ook zit er standaard een beschermhoesje bij de GPS waarin je 'm kunt opbergen als hij niet wordt gebruikt. Dit beschermhoesje kun je aan je riem hangen.

Combinatie PDA/GPS: Software

Standaard worden er bij de CompactGPS 2 softwarepakketten geleverd: TomTom Citymaps Europe en Microsoft Autoroute 2002 (inclusief Pocket Streets). Daarnaast heb ik nog gebruik gemaakt van OziExplorerCE en Memory-Map (Pocket) Navigator.

Memory-Map (Pocket) Navigator
Memory-Map Pocket navigatorMemory-Map Navigator is voor een groot deel te vergelijken met OziExplorer. Het grote verschil zit 'm vooral in het feit dat de mensen achter Memory-Map ook daadwerkelijk actief digitale kaarten beschikbaar stellen om te gebruiken met het programma. Zo kun je nu al kaarten van Duitsland, UK en ScandinaviŽ kopen, maar komen er binnenkort ook CD-ROMs beschikbaar met alle stafkaarten Nederland. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf kaarten te scannen en te gebruiken met dit programma of andere digitale geschikt te maken voor gebruik. Zelf heb ik onder andere enkele digitale kaarten van het Spaanse CataloniŽ binnen enkele minuten gereed gemaakt voor gebruik. Hiertoe hoef je enkel de kaart op te slaan als .PNG-bestand en vervolgens een klein extra bestandje op te slaan voor referentie (de calibratie-coŲrdinaten).
Het kleine broertje van Memory-Map Navigator is de Pocket Navigator. Zoals de naam al doet vermoeden een programma voor de PocketPC/PDA. Routes, waypoints en tracks kunnen probleemloos worden uitgewisseld met de PC-versie van Navigator. Op die manier kun je snel tracks op je PC opslaan na een dag hiken of fietsen. Kaarten die met de PC-versie zijn klaargemaakt kunnen naar de PDA worden gekopieerd, zodat je daar je positie rechtstreeks op de kaart kunt bijhouden. Omdat de digitale kaarten vele malen beter zijn dan de kaarten die je vaak in de handheld GPS-ontvangers ziet, komt hier pas echt het voordeel van de PDA/GPS combinatie naar voren. Je kunt je veel sneller oriŽnteren en doordat bij topografische kaarten bijvoorbeeld ook de hoogtelijnen zichtbaar zijn is het verkennen van je omgeving veel makkelijker. Routes zijn snel en eenvoudig aan te maken en te wijzigen. Tijdens het hiken word je continu op de hoogte gehouden van de vorderingen en wordt richting en afstand naar het volgende waypoint steeds duidelijk aangegeven.
Meer info op: http://www.memory-map.nl/

TomTom Citymaps Europe
TomTom Citymaps EuropeTomTom Citymaps Europe bestaat uit een CD-ROM met kaarten van veel steden in Europa. Door deelkaarten te uploaden naar de PDA kun je vervolgens binnen een stad (of de regio van een stad) navigeren. Het vinden van de juiste kaart is af en toe wat lastig, omdat je exact de naam van een plaats moet weten om te weten welke je moet kiezen. De lijst die je hierbij moet doorspitten is dan behoorlijk lang.
Heb je eenmaal de juiste kaart gevonden en in je PDA geplaatst, dan is het een prima programma om te gebruiken. De kaarten zijn erg gedetailleerd en behoorlijk up-to-date. Ook kleine straatjes staan vermeld, zowel het verloop als de naam ervan.
Meer info op: http://www.tomtom.com/

Microsoft Autoroute 2002/ Pocket Streets
Microsoft Pocket StreetsEen zeer uitgebreid programma, dat vanaf 2 CD-ROMS dient te worden geÔnstalleerd. De kaarten zijn in sommige gevallen een beetje gedateerd, maar over het algemeen kun je er prima mee overweg. Op het scherm kun je de kaart van Europa tevoorschijn halen en vervolgens inzoomen op een gebied naar keuze. Op die manier kun je makkelijk het gebied uitkiezen dat je in de PDA wilt gebruiken. Op de PDA maak je vervolgens gebruik van Pocket Streets, het kleine broertje van Autoroute. Kaarten die je vanuit Autoroute hebt geŽxporteerd en in de PDA hebt geladen worden geopend met Pocket Streets. Download echter wel de upgrade van Pocket Streets van het Internet, anders kun je geen gebruik maken van de GPS-functionaliteit.
Pocket Streets werkt met zogenaamde Pushpins (waypoints) en je kunt er uiteraard ook makkelijk adressen mee opzoeken en je positie bepalen. Op die manier kun je makkelijk je weg vinden van je positie naar je bestemming.
Meer info op: http://www.microsoft.com/autoroute/

OziExplorerCE
OziExplorer CEOziExplorerCE is de Pocket PC versie van OziExplorer. Gebruikers van de standaard-versie van OziExplorer zullen al snel merken dat beide programma's veel op elkaar lijken en dus ook probleemloos gegevens met elkaar kunnen uitdelen. Ook voor OziCE kun je zelf kaarten inscannen of digitale kaarten aanschaffen om op die manier te gebruiken binnen het programma. Voordat ze naar de PDA kunnen worden gekopieerd dienen ze echter wel eerst met een speciale tool (Image2OZF) te worden geconverteerd. Deze tool is gratis te downloaden op de site van OziExplorer.
Meer info op: http://www.oziexplorer.com/

Andere software
Uiteraard is er nog veel meer GPS-software te gebruiken op een PDA. Op gps.pagina.nl vind je een overzicht van veel links naar de verschillende software-programma's.

Combinatie PDA/GPS: Conclusie

De voordelen van de combinatie PDA/GPS
…ťn van de grootste voordelen die ik zie in het gebruik van de combinatie PDA/GPS is de veelzijdigheid ervan. Niet alleen kun je immers je positie bepalen, waypoints opslaan en routes volgen, maar juist ook het gebruiken van meerdere kaarten, kaarten in fullcolour, de mogelijkheid om veel meer kaarten mee te nemen (extra geheugen via MMC/SD kaart) en de mogelijkheid om eigen kaarten te gebruiken maakt het een prima combinatie. Zo kun je gemakkelijk je kaarten voorzien van extra tekens en aantekeningen zonder hiervoor speciale waypoints op te slaan. Het (tijdens de tocht) geven van namen aan waypoints, routes en tracks is met de PDA ook vele malen makkelijker dan met een gewone handheld GPS. Je PDA heeft immers een ingebouwd toetsenbord en dus kun je eenvoudig de naam intypen met je stylus-pen. Het feit dat er een veelheid aan verschillende programma's kan worden gebruikt maakt het gebruik handiger. Je kunt immers zelf kiezen welke software bij jezelf of de gebruiksreden past. Zo kun je TomTom en Pocket Streets gebruiken als je in een stad bent en OziCE en Memory-Map Navigator als je gaat zeilen, hiken of fietsen. Voor de liefhebbers biedt een PDA natuurlijk naast de GPS nog een keur aan extra's (games, agenda, Internet-connectiviteit, etc.).

De nadelen van de combinatie PDA/GPS
Er kleven uiteraard ook enkele nadelen aan het gebruik van de combinatie PDA/GPS. Zo kun je de combinatie beter niet uit je jaszak halen tijdens een flinke regen- of sneeuwbui. Waterdicht is de combinatie namelijk zeker niet. Hiervoor zijn er overigens waterdichte beschermhoezen te koop. Ook is het bedienen in de kou (met handschoenen aan) niet altijd even makkelijk. Zelf heb ik het geprobeerd tijdens een hike in de sneeuw en dat viel behoorlijk tegen (vooral als de pen uit je handen in de sneeuw valt). En tot slot natuurlijk de prijs. Voor de combinatie ben je bijna 1000 Euro kwijt, voor welk bedrag je verschillende handheld GPS-ontvangers kunt kopen met behoorlijk wat mogelijkheden.

Conclusie
Al met al is de combinatie PDA/GPS een prijzige, maar zeer veelzijdige mogelijkheid. Zeker voor gebruik in de stad of in de auto is de combinatie bijzonder handig en goed te gebruiken. Zeker voor mensen die reeds in het bezit zijn van een PDA is de aanvulling van een CompactGPS de moeite waard. Het voegt een extra waarde toe aan de PDA, die op die manier als volwaardig navigatie-systeem gebruikt kan worden. Tijdens een hike/fietstocht bieden goede digitale topografische kaarten een uitkomst om je snel te kunnen oriŽnteren op de kaart. Hoogtelijnen en riviertjes zijn snel te zien en geven je op die manier een beter inzicht van de omgeving en de te volgen route.

Combinatie PDA/GPS: Tips en tricks

Waterdichte beschermhoes
Zeker voor mensen die de PDA/GPS vaak tijdens het buitensporten willen gebruiken doen er goed aan een waterdichte beschermhoes te kopen. Op die manier ben je verzekerd van een probleemloze ontvangst van de GPS zonder dat je bang hoeft te zijn voor regendruppels. In dezelfde hoes passen overigens ook je rijbewijs en paspoort, blijven die ook meteen droog!

Upgrade Pocket Streets
De op het Internet te downloaden Upgrade-versie van Pocket Streets bevat de GPS-functionaliteit. Op die manier kun je niet alleen naar kaarten kijken, maar ook je eigen positie bijhouden en op die manier snel en eenvoudig op de plaats van bestemming uitkomen

Kaarten opdelen
Wil je flexibeler zijn in het gebruik van kaarten, deel deze dan op in kleinere deelkaarten. Bij programma's als OziExplorer wordt een kaart anders al snel 15 Megabyte groot en dus tamelijk langzaam. Kleinere kaartdelen laden sneller en zijn naadloos aan elkaar te sluiten door het programma zelf. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om meerdere kaarten op te slaan op een MMC/SD kaart.

Deze special werd mogelijk gemaakt door CompTech World uit Huizen en IWEX uit Hoogwoud

top

Advertenties

Startpagina's:
gps
gps-software
geocaching
buitensport
hiking
klim

GPS-special: Suunto Ambit

Hiking-site.nl, de site voor de actieve buitensport